25 jaar ervaring

Sinds 1990 is Ria in de geboortezorg werkzaam en Annette behaalde op 1 juli 1991 haar diploma verloskunde…dat is lang geleden! En nog nooit was er een dag hetzelfde. En dat vinden wij zo enorm leuk aan dit vak; iedereen beleeft zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd op haar/zijn eigen manier en om daar keer op keer betrokken bij te zijn is prachtig!

Zoals het 25 jaar geleden was, zo is het niet meer. Maar niets blijft ooit hetzelfde en dus groeien en veranderen wij mee. Ideeën en nieuwe ontwikkelingen worden vaak met veel gejuich dan wel onrust begroet, maar eerlijk gezegd, meestal valt het wel mee. Zwanger worden, een kind baren en de eerste weken met je pasgeboren kindje, het zijn natuurlijke processen die al eeuwen op dezelfde manier verlopen. Een baby trekt zich niets aan van allerlei testen in de eerste drie maanden, ook niet van een 20 weken echo en al helemaal niets van de uitgerekende datum!

De sluiting van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in november 2014 was voor ons een grote teleurstelling. Niet alleen is de afstand voor een poliklinische bevalling of een verwijzing naar een gynaecoloog groter geworden, wij missen vooral de vertrouwde samenwerking met de verpleging, de poli assistenten en de gynaecologen. Wij kenden de gynaecologen persoonlijk, wisten wat we aan elkaar hadden en overleg over een zwangere cliënte kon altijd tussendoor.

Nu het er niet meer is, beseffen we pas hoe goed de samenwerking was. Nu genoeg gemijmerd, we kijken vooruit!

De ontwikkelingen binnen de geboortezorg gaan hard. Tegenwoordig bespreken we de zwangere cliënten twee-wekelijks met een gynaecoloog van het Ikazia dan wel Maasstad ziekenhuis. Dit overleg is gepland en gestructureerd en samen met verloskundige praktijk Isis en Rashida Visser bespreken we het zogenaamde zorgpad: de zorg op maat voor iedere individuele cliënte op basis van haar situatie en een protocol dat samengesteld is door verloskundigen en gynaecologen.

Sinds de sluiting van het RPZ hebben wij met onze collega verloskundige praktijken een achterwacht regeling. Bij toerbeurt en vastgelegd in een rooster is er altijd een verloskundige “boventallig”. Zij kan ingezet worden bij een dubbele hulpvraag (het komt soms voor dat er 2 bevallingen tegelijk zijn) of als de dienstdoende verloskundige in Rotterdam is en daar niet weg kan. Thuis bevallen is hierdoor en door het laagdrempelig in kunnen zetten van een ambulance, een veilige optie. We zijn blij dat we deze mogelijkheid kunnen bieden en dat zo’n 30-40% van alle kindjes thuis in Spijkenisse geboren wordt.

25 jaar ervaring… betekent dat dat we alles wel gezien hebben? Dat we ons niet meer verbazen? Dat we geen fouten meer maken? Nee, zeker niet! Dit enerverende en tot de verbeelding sprekende vak, de onzekerheid en verwachting bij de aanstaande ouders, de kracht van de geboorte, de levenslust van de pasgeborene, het werken bij nacht en ontij; nog dagelijks staan we versteld, zijn we geëmotioneerd en vragen we ons af “hoe kan dit?”. We zijn enorm trots en vereerd om betrokken te zijn bij deze unieke fase in een mensenleven!!