BADBEVALLING

badbevalling 6Wij begeleiden graag onderwaterbevallingen. Als je graag in bad wilt bevallen dan kun je bij ons terrecht voor het huren van een bevalbad. Vraag Ria (praktijkassistente) om meer informatie. Het Ikazia ziekenhuis heeft een speciaal bevalbad; wij begeleiden onder water bevallingen in dit bad. Het bad is niet te reserveren, als het bezet is dan heb je pech…

Water is onlosmakelijk verbonden met het leven. We drinken het, reinigen ons ermee, gebruiken het om stroom op te wekken, ons te vervoeren en vooral ook om plezier mee te hebben. Bovendien bestaat ons lichaam voor 55-60% uit water, baby’s zelfs voor meer dan 75%. Als foetus worden we constant gedragen in het (vrucht)water dat ons beschermt en verzorgt. Sinds een aantal jaren gebruiken steeds meer vrouwen water tijdens de bevalling. Veel vrouwen ervaren bevallen in bad als een enorme ondersteuning. Maar wat zegt onderzoek over de waterbevalling?

Onderzoek naar de waterbevalling
Uit onderzoek, gedaan bij 2625 vrouwen, blijkt dat vrouwen die bevallen in water een kortere bevalling hebben, minder vaak hoeven te worden ingeknipt en minder behoefte hebben aan pijnmedicatie. Bovendien blijkt dat er geen groter risico is op infectie, wat wel eens wordt gevreesd. Deze resultaten, naast de eerder gepubliceerde onderzoeken die geen risico’s konden aanduiden van een bevalling in water, laten zien dat het een veilig alternatief is met veel voordelen.

Voordelen van een waterbevalling voor de moeder

 • Makkelijker en met minder energie veranderen van positie. Denk maar aan hoe onelegant een dolfijn aan land is en hoe makkelijk hij zich beweegt in water.
 • Het bad is een veilige plek waar de moeder zich kan terugtrekken. Hierdoor wordt zij ook beschermd tegen onnodige medische interventies.
 • De bloedsomloop wordt gestimuleerd, zodat de baarmoeder van voldoende bloed wordt voorzien en spieren minder snel verkrampen.
 • Geen risico’s of bijwerkingen in tegenstelling tot andere vormen van pijnstilling zoals bijvoorbeeld de ruggenprik.
 • Water maakt de weeën minder pijnlijk doordat water ontspant en endorfine aangemaakt kan worden.
 • Het lichaam wordt ondersteund en het gewicht van de baby wordt gedragen waardoor minder druk uitgeoefend wordt op spieren en botten. Dit is ook erg fijn als je al last had van bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit.
 • Hartslag en bloeddruk dalen doordat de bloedvaten zich verwijden. Hierdoor is er minder kans op stress van de baby.badbevalling 1

Voordelen van een waterbevalling voor de baby

 • Minder stress voor de baby tijdens de bevalling. Doordat de baby minder stresshormonen binnen krijgt van de moeder en meer zuurstof en voedingstoffen uit het bloed ontvangt, is de kans op poepen (meconium) in vruchtwater met bijkomende risico’s en kans op ingrepen lager.
 • Minder stress voor de baby direct na de bevalling. Wanneer de baby onder water geboren wordt blijft de ademhalingsprikkel (signaal tot ademhalen) nog uit. De ademhalingsprikkel wordt pas geactiveerd wanneer de baby aan kou wordt blootgesteld. In deze korte tijd onderwater krijgt de baby zuurstof en extra bloed via de navelstreng.
 • De overgang van geboren worden gaat meer geleidelijk; de baby komt uit het vruchtwater door een smalle gang in het badwater
 • Eenmaal in de armen van zijn moeder blijft de baby heerlijk warm door het hem omringende warme water.