In de kraamtijd geven wij voorlichting over anticonceptie. Ook is het mogelijk om een afspraak in het spreekuur te maken om de voor-en nadelen van de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Het is niet nodig dat je bekend bent bij ons in de praktijk. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een anticonceptieconsult ook als je nog nooit zwanger bent geweest.

Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt kun je bij ons terecht voor:

•  het recept voor de gekozen anticonceptiepil
•  het recept voor het spiraal (Mirena, T-Safe en Kyleena)
het plaatsen van het spiraal door Annette (met assistentie van Ria)
echoscopische controle direct na plaatsing van het spiraal en echoscopische controle na 6 weken.


Spiraaltje

spiraaaltjeHet spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje (Mirena/Kyleena) en het koperspiraaltje (T-safe).

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Als je na het anticonceptie consult kiest voor Mirena/Kyleena, schrijven wij een recept voor waarna je het spiraal bij je apotheek kan ophalen. T-safe is de enige spiraal die je zonder recept (online) kunt verkrijgen.

Het spiraal moet je meestal zelf betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

Plaatsing
De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Om de plaatsing mogelijk te maken brengt Annette een kunstof speculum in en bepaalt ze de lengte van je baarmoeder met een dunne sonde. Vervolgens wordt het spiraal geplaatst; dit duurt een paar minuten en kan gevoelig zijn We adviseren je daarom ongeveer een uur van tevoren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen.

Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Vanaf 8-10 weken na de bevalling kunnen wij het spiraal plaatsen; de baarmoedermond en de baarmoeder zijn dan weer zoals voor je zwangerschap.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, dat meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter.

Nacontrole
Wij maken zes weken na de plaatsing een evaluatieafspraak. Tot aan de evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

Spiraal verwijderen
Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar.
Om het spiraal te laten verwijderen kun je ook bij ons terrecht.


Als je meer informatie wilt of een afspraak wilt maken om een spiraaltje te laten plaatsen of te laten verwijderen, neem dan contact op met onze praktijkassistente 0181 - 61 34 34.