PRENATALE SCREENING

Elke zwangere vrouw heeft in Nederland de mogelijkheid om haar ongeboren kind te laten onderzoeken. Zo kan je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Ook kan je laten onderzoeken of jouw kind misschien een open ruggetje (spina bifida) heeft, of een andere aangeboren lichamelijke aandoening. Deze onderzoeken vallen onder de noemer prenatale screening.
De kans op een kind met Downsyndroom is gemiddeld twee op de 1000. Bij jonge vrouwen is de kans laag, en deze wordt hoger naarmate de moeder ouder is. De kans op een kind met een aandoening als een open ruggetje of een open schedel is nog lager, één op de 1000. De leeftijd van de moeder is hier niet van belang.

Er zijn drie onderzoeken mogelijk:

  • de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom. NIPT
  • de combinatietest
  • de 20 wekenecho, een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. 

U bepaalt zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen. Let op: niet alle aandoeningen (kunnen) worden onderzocht. Als uit prenatale screening blijkt dat de kans klein is dat uw kind Downsyndroom of een lichamelijke afwijking heeft, is dit toch niet uitgesloten. Ook kan het een andere aandoening hebben, die niet wordt ontdekt. De voor u belangrijkste vraag: 'Is het goed met mijn kindje?' kan met de nu beschikbare testen nooit met volledige zekerheid worden beantwoord. Deze onderzoeken kunnen je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind. Maar ze kunnen je juist ook ongerust maken, en voor moeilijke keuzes stellen. Of je deze onderzoeken wilt en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek wilt laten doen, dat bepaal je helemaal zelf. Weet dat je hier vrij in bent.
Ook kan je op elk moment stoppen met het onderzoek. Maar: eenmaal begonnen aan deze tests is het moeilijk stoppen, als de tests aangeven dat er een verhoogd risico zou zijn. Veel mensen ervaren het vervolgtraject als fysiek en psychisch belastend. Bij uw eerste gesprek vraagt de verloskundige of u meer wilt weten over deze screeningen. Wilt u zich alvast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan de informatie op www.pns.nl. Op deze site vindt u ook een keuzehulp Bewust kiezen en tips over hoe u met uw partner of anderen kunt bespreken of u deze onderzoeken wilt. Verder kunt u er verhalen lezen van aanstaande ouders die ook hebben nagedacht of zij deze onderzoeken wilden laten doen.