STOPPEN MET ROKEN

Voordat je begint met lezen: pak 2 rietjes en adem tijdens het lezen van onderstaande tips door deze twee rietjes.

TIP 1: Wist je dat de zin in een sigaret na 5 minuten al afneemt? Je hoeft jezelf dus maar 5 minuten af te leiden! Geen idee hoe je die tijd kunt opvullen? Dit zijn een paar activiteiten die om en nabij de 5 minuten duren: een potje candy crush, een youtube-tutorial volgen (bijvoorbeeld: hoe knip ik mijn eigen haar?), nagels lakken, een vriendin bellen, je kat/hond/kanariepiet knuffelen, online babykleertjes shoppen, een blokje om, je tanden poetsen, laurierdrop eten (niet te veel!); dat smaakt vies in combinatie met een sigaret. En tot slot: kauwgom kauwen, heel veel kauwgom kauwen.

TIP 2: Wanneer je stopt met roken, let dan ook op de hoeveelheid koffie (of andere cafeïnehoudende dranken) die je drinkt. Je kunt van cafeïne namelijk hartkloppingen krijgen. De nicotine in sigaretten breekt de cafeïne sneller af. Zo kun je onterecht denken dat de hartkloppingen een ontwenningsverschijnsel zijn. Bovendien is het verstandig om niet teveel cafeïne te gebruiken tijdens de zwangerschap.

TIP 3: Maak een potje waar je geld instopt. Geld dat je normaal kwijt bent aan sigaretten. Rook je een pakje per dag? Dan bespaar je per maand zo’n €200,-. Dat is een flink bedrag. Spreek daarnaast bijvoorbeeld af dat je iedere keer als je een maand gestopt bent je het geld uit het potje haalt en iets leuks voor de baby op komst koopt.

TIP 4: Stop samen! Want: stoppen met roken is makkelijker voor mannen dan voor vrouwen. Zij hebben namelijk veel minder last van ontwenningsverschijnselen. Papa heeft dus geen excuus meer. Naast dat dit zorgt voor een rookvrije omgeving wanneer jullie baby er straks is, heb jij ook steun aan je partner wanneer het even moeilijk wordt én kom je niet in de verleiding. Win-win-win.

TIP 5: Nicotinevervangers verdubbelen de kans van slagen tijdens het stoppen. Zo heb je pleisters, inhalers, kauwgom, zuigtabletten en smelttabletten (die laatste zijn erg vriendelijk voor de kleine portemonnee) die je een heel eind op weg kunnen helpen. Wil je hier gebruik van maken? Ga altijd even langs de dokter om advies te vragen.

MEER INFO
Wil je meer lezen over stoppen met roken tijdens je zwangerschap of een zwangere vrouw in je omgeving helpen? Kijk op: www.helpeenstopper.nl en/of www.ikstopnu.nl. Ook kun je aangeven bij je verloskundige hulp te willen bij het stoppen met roken.

Heb je het einde van dit schrijven gehaald met de twee rietjes in je mond? Of kreeg je het halverwege toch zó benauwd dat je het niet meer op kon brengen? Dat is vergelijkbaar met wat jouw baby voelt, iedere keer dat jij een sigaret opsteekt. Hopelijk heeft dit je nóg meer motivatie gegeven om te stoppen.

Veel succes!!