• Veel gestelde vragen

   Veel gestelde vragen
 • Aambeien

  Aambeien

  Aambeien zijn in feite spataderen, maar dan rond de anus. Het is een veel voorkomende zwangerschapskwaal, aambeien ontstaan als gevolg van de hormonen die alles, ook bloedvaten, wat weker maken. Vaak verdwijnen de aambeien na de zwangerschap weer.
  Je kunt deze klacht voorkomen en verminderen door te zorgen dat je stoelgang zo soepel mogelijk verloopt door o.a. het gebruik van veel vezels en veel water te drinken. Ook beweging is belangrijk.
  Wanneer je klachten toch verergeren kan je bij ons terecht voor Curanol zalf en/ of tabletten, dit is een goed – en onzes inziens het enige werkende - homeopathisch middel. Het is aan te raden als je al last hebt van aambeien tijdens de zwangerschap om dit middel in huis te halen voor na de bevalling daar de klachten vaak verergeren door het persen.

 • Alcohol en zwangerschap

  Alcohol en zwangerschap

  Het meest veilig is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens uw zwangerschap. Het is natuurlijk mogelijk dat u wel alcohol heeft gedronken, bijvoorbeeld toen u nog niet wist dat u zwanger was. Als u alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap kunnen er drie dingen gebeuren. Ten eerste is het mogelijk dat u een miskraam krijgt. Ten tweede kunt u na de geboorte merken dat uw kind beschadigd is. En ten derde kunt u na de geboorte merken dat uw kind gezond is. 

  Of uw kind beschadigd is, kan pas na de geboorte worden vastgesteld. Maakt u zich grote zorgen om de gezondheid van uw ongeboren kind, bespreek dit dan met uw verloskundige. Eventueel zal zij voorstellen om een extra groeiecho te doen. Maar, zij kan nooit met zekerheid zeggen of uw kind gezond is.

  Als u zich ernstig zorgen maakt omdat u alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, bedenkt u dan dat van de drie mogelijke gevolgen (miskraam, beschadigd, gezond) de kans verreweg het grootst is dat uw kind toch gezond ter wereld komt. Deze kans wordt nog groter als u vanaf nu echt helemaal geen alcohol meer drinkt. De enige manier om echt helemaal zeker te zijn dat uw kind niet beschadigd raakt door uw alcoholgebruik is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap! 

  Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan verschillende nadelige gevolgen hebben, zowel tijdens als na de zwangerschap. Deze gevolgen staan hieronder genoemd.

   

 • Allergien

  Allergien

  In de afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen met allergie verdubbeld. Eén op de vier kinderen is allergisch. De kans dat bij een kind een  allergie ontstaat, hangt in grote mate af van het allergieverleden in het gezin (dus van ouders, broertjes en zusjes).

   Gezinsverleden  Risico van allergie bij baby
   Geen allergie  10% - 20%
   1 allergische ouder  20% - 40%
   1 allergische broer of zus  30%
   2 allergische ouders  40% - 60%
   2 ouders met dezelfde allergie  72%
    bron: Mead Johnson nutritionals

  Ook de omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van met allergie samenhangende aandoeningen. Allergisch astma hangt vaak samen met de stoffen in huisstof en tabaksrook.

  Een derde factor die een rol speelt is de voeding. Koemelkeiwitten, de eiwitbron in traditionele flesvoeding, zijn de eerste voedingsallergenen waarmee een baby in aanraking komt. Deze eiwitten veroorzaken bij 2 – 5% van de zuigelingen koemelkallergie. Ook borstvoeding kan kleine hoeveelheden koemelkeiwitten bevatten. De kans dat een kind hierop gaat reageren, is echter uitermate klein. Het kan zelfs zijn dat deze minimale hoeveelheden koemelkeiwitten het kind juist beschermen tegen koemelkeiwitten.

  Tegenwoordig gaan er steeds meer stemmen op om koemelk te gaan mijden tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken bleek immers dat veel melk drinken tijdens de zwangerschap de kans op koemelkallergie bij de baby aanzienlijk kan verhogen. Heel tegenstrijdig klinkt dit met de algemene voedingsadviezen voor zwangeren dat veel melk drinken nodig is om voldoende calcium in te nemen. Calcium wordt echter beter uit groenten gehaald. Vooral groene bladgroenten zijn rijk aan calcium.

  De belangrijkste met allergie samenhangende verschijnselen of ziekten zijn maag- darmproblemen (bijv. aanhoudende diarree, braken of darmkrampjes), galbulten, atopisch eczeem, astma en hooikoorts.

   Wat kunt u nu zelf doen om het risico van allergie terug te dringen?

  •  Stop met roken.
  •  Beperk het drinken van koemelk.
  Minimaal 6 maanden borstvoeding geven!!! Het is de beste keuze voor elke baby, maar biedt baby’s met risico op allergie nog meer bescherming.
  Begin pas met vaste voeding na 6 maanden en bouw dit geleidelijk op.
  Eieren (met name eiwit), pinda en schaal- en schelpdieren moeten zo laat mogelijk worden geïntroduceerd ( niet voor 12 maanden).
  Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten voor je baby. Bijv. de babyverzorgingsproducten van Weleda (vind je in de apotheek en de meeste drogisterijen.
 • Anticonceptie

  Anticonceptie

  In de kraamtijd geven wij voorlichting over anticonceptie. Ook is het mogelijk om een afspraak in het spreekuur te maken om de voor-en nadelen van de verschillende mogelijkheden te bespreken.

  Het is niet nodig dat je bekend bent bij ons in de praktijk. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een anticonceptieconsult ook als je nog nooit zwanger bent geweest.

  Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt kun je bij ons terecht voor:

  •  het recept voor de gekozen anticonceptiepil
  •  het recept voor het spiraal (Mirena, T-Safe en Kyleena)
  het plaatsen van het spiraal door Annette (met assistentie van Ria)
  echoscopische controle direct na plaatsing van het spiraal en echoscopische controle na 6 weken.


  Spiraaltje

  spiraaaltjeHet spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje (Mirena/Kyleena) en het koperspiraaltje (T-safe).

  Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

  Als je na het anticonceptie consult kiest voor Mirena/Kyleena, schrijven wij een recept voor waarna je het spiraal bij je apotheek kan ophalen. T-safe is de enige spiraal die je zonder recept (online) kunt verkrijgen.

  Het spiraal moet je meestal zelf betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

  Plaatsing
  De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Om de plaatsing mogelijk te maken brengt Annette een kunstof speculum in en bepaalt ze de lengte van je baarmoeder met een dunne sonde. Vervolgens wordt het spiraal geplaatst; dit duurt een paar minuten en kan gevoelig zijn We adviseren je daarom ongeveer een uur van tevoren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen.

  Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

  Vanaf 8-10 weken na de bevalling kunnen wij het spiraal plaatsen; de baarmoedermond en de baarmoeder zijn dan weer zoals voor je zwangerschap.

  Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, dat meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter.

  Nacontrole
  Wij maken zes weken na de plaatsing een evaluatieafspraak. Tot aan de evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

  Spiraal verwijderen
  Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar.
  Om het spiraal te laten verwijderen kun je ook bij ons terrecht.


  Als je meer informatie wilt of een afspraak wilt maken om een spiraaltje te laten plaatsen of te laten verwijderen, neem dan contact op met onze praktijkassistente 0181 - 61 34 34.

 • Badbevalling

  Badbevalling

  Wij begeleiden graag onderwaterbevallingen. Als je graag in bad wil bevallen dan kun je bij ons terrecht voor het huren van een bevalbad. Vraag Ria (praktijkassistente) om meer informatie.

  Lees meer

 • Bloedneuzen en bloedend tandvlees

  Bloedneuzen en bloedend tandvlees

  Tijdens de zwangerschap is er een toegenomen doorbloeding van weefsel ‚vooral van de slijmvliezen.

  Er worden meer kleine haarvaatjes gevormd.
  Deze haarvaatjes zijn gevoelig voor aanraking ‚extra druk of andere prikkels waardoor het weefsel snel kan bloeden.

  Dit kan zich uiten in bloedneuzen of bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen

  Tips:

  •  Zorg voor een goede gebitsverzorging.
  •  Poets behalve je tanden ook je tandvlees met een zachte tandenborstel.
  Gebruik dagelijks tandenstoker of flos.
  Bij aanhoudende tandvleesbloedingen is een bezoek aan de mondhygiëniste aan te raden.
 • Brandend maagzuur

  Brandend maagzuur

  Brandend maagzuur is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Het kan je in het begin van de zwangerschap overvallen, maar ook als de bevalling dichterbij komt speelt maagzuur vaak op. Gelukkig zijn er manieren om dit nare verschijnsel aan te pakken.

  Zo’n 70% van de zwangere vrouwen heeft weleens last van maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd. Sommige vrouwen hebben er zelfs al in de eerste drie maanden mee te maken, door de verandering in de hormoonhuishouding die het lichaam doormaakt. De spier tussen de maag en de slokdarm verslapt, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.

  Maagzuur in het laatste trimester
  Ook in het laatste trimester van de zwangerschap – met name rond de zevende maand – is overtollig maagzuur een veelgehoorde klacht onder zwangere vrouwen. Je baby is tegen die tijd aardig gegroeid en neemt veel ruimte in. Hierdoor wordt er een grote druk op de maag uitgeoefend en wordt het maagzuur naar boven gedrukt. Het zuur kan uiteindelijk in de slokdarm en keel terecht komen. Dat is een naar branderig gevoel diep in de keel dat vooral ontstaat als de maag vol is.

  Veel last van maagzuur? De volgende eet- en drinktips kunnen helpen.

  •  Let op de houding wanneer je eet. Eet met aandacht (lees: niet te snel) en zorg dat je goed rechtop zit. 
  •  Kauw je voedsel extra goed.
  Vaak scheelt het enorm wanneer je in plaats van drie maaltijden per dag overstapt naar bijvoorbeeld zes kleinere porties, over de dag verdeelt.
  Eet niets meer in de drie uur vóór je naar bed gaat.
  Probeer vet eten, scherp gekruid eten en citrusvruchten te vermijden.
  Let goed op hoe je lichaam reageert wanneer je knoflook, peulvruchten, uien of koolsoorten eet, want deze voedselsoorten kunnen zuurbranden opleveren.
  Drink niet te veel koffie, thee of alcohol en kijk uit met koolzuurhoudende dranken.
  Er zijn geneesmiddelen verkrijgbaar die het maagzuur neutraliseren en die je ook tijdens je zwangerschap met een gerust hart kunt gebruiken. Deze geneesmiddelen zijn verkrijgbaar als kauwtablet of suspensie. Lees uiteraard wél altijd eerst even de bijsluiter en overleg met de apotheker of je verloskundige.
  Kamillethee of appelazijn – opgelost in water – kan het ongemak verlichten.
  Het kauwen op rauwe amandelen is een beproefd huismiddel tegen zuurbranden. Ook het kauwen op havervlokken of droog brood biedt sommige vrouwen verlichting.
  Gebruik niet te veel kauwgom. Door de extra lucht wordt je maag gevuld.
  Zorg ervoor dat kleding niet in de taille knelt.
  Vermijd spanningen en stress zoveel mogelijk.
  Zorg voor voldoende beweging, dat stimuleert de spijsvertering en de stoelgang.
  Leg tijdens het slapen je hoofd iets hoger, bijvoorbeeld door het hoofdeinde van het bed omhoog te doen of een extra kussen te gebruiken. Je kunt ook klossen onder het hoofdeinde zetten.
  Probeer op je linkerzij te slapen.
  Vermijd bukken, dan stroomt het zuur gemakkelijk in de slokdarm. Moet je toch bukken, ga dan rustig door je knieën, in plaats van voorover te buigen.
 • Carpaal Tunnel Syndroom

  Carpaal Tunnel Syndroom

  Tijdens de zwangerschap komen de zenuwen in de polsen soms in de verdrukking, wat pijnklachten, tintelingen en uitval tot gevolg kan hebben.

  De klachten komen voornamelijk voor in duim, wijs- en middelvinger. Vaak nemen de klachten in de nacht toe en nemen weer wat af in de loop van de dag.

  Een echte behandeling is er niet; een brace geeft soms verlichting.

 • Depressie

  Depressie

  Op zwanger én somber zijn, rust helaas nog steeds een taboe. Aanstaande moeders zoeken zelden hulp. En dat terwijl psychische klachten behoorlijk vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.
  Maar liefst 17 procent van de zwangere vrouwen voelt zich regelmatig somber en 12 procent heeft werkelijk een depressie. Veel zwangere vrouwen denken dat deze klachten als somberheid en niet kunnen genieten van de zwangerschap erbij horen. Bovendien heeft de buitenwereld weinig begrip voor zwangere vrouwen met sombere en angstige gevoelens. Als je zwanger bent, moet je gewoonweg blij en dankbaar zijn, zo lijkt de gedachte. Niet gek dus dat deze vrouwen het moeilijk vinden om hulp te zoeken.

  Postnatale depressie.

  Je hebt er vast weleens iets over gehoord. Zo'n 10 procent van alle jonge moeders in Nederland krijgt er last van. In plaats van blij te zijn met hun baby voelen ze zich somber en lusteloos. Van hun kindje kunnen ze niet genieten. Ze zijn prikkelbaar, huilen veel en hebben slaapproblemen. Typisch een geval van baby blues, zeg je? Het klopt inderdaad dat vrijwel alle vrouwen last krijgen van huildagen - kraamtranen - in de eerste week na de bevalling.
  Logisch, want er verandert nogal wat in je leven en lichaam. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar die baby blues verdwijnen alweer snel. Bij een postnatale depressie ligt dat anders. De negatieve gevoelens gaan niet weg, ze worden juist erger.
  Een postnatale depressie, ook wel een postpartum depressie genoemd, duurt meestal zo’n vier tot zes maanden. Tijdens die periode voelen veel vrouwen zich schuldig. Want ze zijn bang dat ze hun kind iets aan zullen doen en hebben vaak geen behoefte aan lichamelijk contact met hun kindje. Ze zijn alleen maar doodmoe en voelen zich geen moeder. Dat zijn geen dingen waarover je gemakkelijk praat. Het moederschap hoort toch fijn te zijn? Juist omdat ze niet over hun problemen praten, denken deze moeders dat ze de enigen zijn die zich zo voelen.

  Oorzaak en oplossing

  Dé oorzaak voor postnatale depressies is onbekend. Meestal zijn er verschillende dingen aan de hand. Sommige vrouwen kunnen niet goed tegen de sterke hormoonwisselingen in hun lichaam, waar je nou eenmaal last van hebt door de zwangerschap. Anderen hebben te hoog gespannen verwachtingen over het moederschap. Ook extreme stress, een moeilijke zwangerschap of bevalling, een slecht werkende schildklier, onverwerkt verdriet uit het verleden en een minder enthousiaste partner zijn risicofactoren.
  Minstens zo belangrijk als de oorzaak van de depressie is natuurlijk de oplossing. Goed nieuws: postnatale depressies zijn over het algemeen goed te behandelen. Zo’n behandeling kan bestaan uit therapie, maar ook uit medicijnen zoals hormoonpreparaten en antidepressiva.

  Prenatale depressie

  Terwijl je over postnatale depressies best vaak hoort, zijn prenatale depressies veel minder bekend. Daarbij gaat het om vrouwen die zich tijdens de zwangerschap depressief voelen. Een op de twintig aanstaande moeders heeft hier last van.
  Als je je de eerste drie maanden van de zwangerschap emotioneel labiel, moe en onzeker voelt, ben je nog niet meteen depressief. De meeste vrouwen hebben hier in deze periode last van, ook onder invloed van hormonen.
  Bij een prenatale depressie zijn de klachten heviger en houden ze niet op na de eerste maanden. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een postnatale depressie: permanente vermoeidheid, concentratieproblemen, somberheid, angst om rare dingen te gaan doen, de baby niet meer willen en paniekaanvallen.

  Hulp belangrijk

  Het is belangrijk om hulp te zoeken. Want de depressie - met het bijbehorende slaaptekort, het eventuele gebrek aan eetlust, enzovoorts - kan gevolgen hebben voor de baby. Bovendien kan het een voorbode zijn van een postnatale depressie.

  Tips

  Denk je dat je zelf last hebt van een pre- of postnatale depressie? Neem dan iemand in vertrouwen en praat erover. Het is de eerste en belangrijkste stap!
  Maak een afspraak met de huisarts of verloskundige. Die kan naar je luisteren en je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of specialist. Probeer ook hulp van anderen te accepteren: laat je partner, ouders of vrienden een keertje voor de baby zorgen. Zo kun je zelf eens rust nemen.
  Doe je depressieve gevoelens in ieder geval niet af als 'het zal er wel bij horen'. Natuurlijk heeft iedere vrouw haar moeilijke momenten tijdens en na de zwangerschap. Maar een allesoverheersende somberheid die maar blijft aanhouden, is wel wat anders dan een tijdelijk dipje. Onthoud: er is hulp voorhanden!

  2Doc Documentaire

  Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? De docu Roze Wolk probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

  2doc roze wolk 01

 • Draagdoeken

  Draagdoeken

  Het dragen van jullie kind kan naast heel fijn, ook praktisch zijn. We merken dat steeds meer mensen willen gaan dragen. Het bevordert de emotionele en lichamelijke ontwikkeling van jullie kind en de hechting tussen jullie. Ook biedt dragen de mogelijkheid om je handen ‘even vrij’ te hebben, wat handig is als oudere broers of zussen naar school gebracht moeten worden of als er gestofzuigd moet worden


  Er bestaan veel verschillende soorten doeken en dragers, waardoor het maken van een keuze lastig kan zijn. Mieke is draagconsulente en kan jullie hierover informeren, verschillende doeken en dragers laten zien en leren hoe je deze gebruikt of knoopt. Daarnaast hebben we contact met andere draagconsulentes in de omgeving


  Wil je meer informatie over dragen of een consult om te leren dragen, vraag het ons!

 • Drugs en zwangerschap

  Drugs en zwangerschap

  Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op complicaties voor het ongeboren kind. Door het gebruik van drugs, wordt de ontwikkeling van de baby ernstig verstoord wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zo kan een groeiachterstand ontwikkeld worden bij de baby, maar ook op latere leeftijd zijn er nog effecten zichtbaar.

  Een blijvende achterstand op het gebied van gedrag, emoties en intelligentie komt vaak voor. Ook een gestoorde motoriek en lichamelijke afwijkingen bij het kind komen vaak voor. Dit kan zowel komen als de vrouw vlak voor als tijdens de zwangerschap gebruik heeft gemaakt van drugs. Niet alleen tijdens dus.

  Drugs gebruikt? Meld dit aan de huisarts

  In het verleden drugs gebruikt? Denk aan je kind en vertel dit zo snel mogelijk aan de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Dit is namelijk van groot belang. Op deze wijze kan de baby vaker worden gecontroleerd op gezondheid. Het risico op afwijkingen en complicaties is altijd groter wanneer drugs is gebruikt in het verleden.

  Wil je zwanger worden?

  Wanneer je zwanger wilt worden en je hebt een verleden van drugs dan is het belangrijk dat je lange tijd voordat je zwanger wordt geen drugs meer gebruikt. Het gebruik van zowel alcohol als drugs heeft namelijk een groot effect op de vruchtbaarheid. Hoe langer je bent gestopt voor de zwangerschap, hoe beter. Niet alleen voor de vrouw geldt dit, ook voor de man. Het gebruik van drugs heeft namelijk effect op de kwaliteit van het sperma.

  Waar heeft drugsgebruik invloed op tijdens de zwangerschap?

  Er zijn drie elementen waar drugs een grote invloed op heeft, namelijk de spermacellen en eicellen, de eileider en de placenta. Dit komt omdat een spermacel versmelt wordt met de eicel tijdens de bevruchting, na de bevruchting reist ze via de eileider naar de baarmoeder, om zich daar uiteindelijk te nestelen.

  Spermacellen en eicellen

  Het staat vast dat spermacellen in goede vorm moeten zijn, zo moeten ze snel kunnen bewegen en moeten er genoeg aanwezig zijn. Ook de eicel moet van goede kwaliteit zijn. Door het gebruiken van drugs wordt de kwaliteit verslechtert, dit heeft hier dus invloed op. Dit kan zowel leiden tot een miskraam of tot complicaties bij de baby.

  Eileider

  De trilharen hebben een belangrijke functie, deze zorgen dat de eicel naar de baarmoeder toe reist. Deze moeten dus in goede vorm zijn zodat ze goed kunnen functioneren. Door het gebruik van drugs worden de eileiders beïnvloed, wat uiteindelijk weer leidt dat de bevruchte eicel niet op tijd aanwezig is in de baarmoeder om zich te nestelen. Tevens bestaat de kans dat de bevruchte eicel ook blijft hangen in de eileider, dit zorgt voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat erg gevaarlijk is.

  Placenta (moederkoek)

  Ten slotte, de placenta of ook wel moederkoek genoemd. Het gebruik van drugs betekent dat een kind hier ook automatisch wat van mee krijgt. Dit komt omdat het in staat is door de barrière van de placenta van de moeder naar het kind te gaan. Dit betekent dat het kind er effect van heeft, wat zeer schadelijk is.

  Het gevaar tijdens de zwangerschap

  De eerste weken van een zwangerschap zijn met name erg belangrijk, veel belangrijke organen worden ontwikkeld bij de baby. Wanneer in deze tijd wat gebeurd, dan heeft dit ernstige gevolgen voor de baby. Zo is de kans op een miskraam dan ook erg hoog. Na 40 weken is de zwangerschap voorbij, maar in die periode heeft drugs nog wel grote invloed op de baby en placenta.

  Doordat de placenta gekoppeld is met de baby via de navelstreng, zorgt dit voor het volgende:

  Voedingstoffen en zuurstof van het bloed van de moeder wordt naar het bloed van de baby worden gebracht.
  Afvalstoffen en CO2 van het bloed van de baby worden naar het bloed van de moeder gebracht.
  Het knappe is, dat dit allemaal moet gebeuren zonder dat het bloed van de baby in verband wordt gebracht met het bloed van de moeder. De placenta, die een soort beschermende functie heeft, laat sommige stoffen wel door en anderen weer niet. Drugs is in staat om via de placenta de baby te bereiken, wat uiteindelijk de ontwikkeling van de baby beïnvloed. Wat dus zeer schadelijk is. Zelfs een kleine hoeveelheid drugs kan leiden tot een slechte ontwikkeling van de baby, of zelfs een miskraam.

  Gevaar voor de moeder tijdens de zwangerschap

  Niet alleen voor het kind is het erg schadelijk, ook verhoogt drugsgebruik de kans op de volgende zaken bij de moeder:

  •  hersenbloedingen.
  •  hoge bloeddruk.
  zwangerschapsvergiftiging.
  een soort epileptische aanvallen (convulsies).
  vocht achter de longen (longoedeem).

   

  Cocaïne gebruik

  Naar cocaïne is onderzoek gedaan, hierbij is aangetoond dat er een verhoogde kans is op afwijkingen aan de moederkoek, dit verhoogt de kans een loslatende placenta en verhoogt de kans op het vroegtijd breken van de vliezen.

  Marihuana gebruik

  Gevolgen van marihuana gebruik zijn niet bekend tijdens de zwangerschap. Wel bestaat het vermoeden dat het de werking van andere zaken als bijvoorbeeld alcohol kan versterken.

  Ook de bevalling wordt lastiger

  De bevalling is altijd een zware inspanning voor elke moeder en brengt vaak al genoeg stress met zich mee. Het gebruik van drugs zal de bevalling nog zwaarder maken dan het al is.

  Zorg ruim op tijd voor het afkicken voor de zwangerschap

  Belangrijk is om in een zo vroeg mogelijk stadium af te kicken voor de zwangerschap. Het is lastig en vereist een goede mate van doorzettingsvermogen. Denk aan je eigen gezondheid en nog belangrijker aan de gezondheid van je baby en zijn toekomst. Het beste is om de zwangerschap uit te stellen tot dat er een lange periode is afgekickt, zodat er zo min mogelijk schadelijke stoffen aanwezig zijn in het lichaam.

  Het beste is om een huisarts te raadplegen, deze kan je voorzien van advies en medische hulp. Hij kan je ook instanties aanraden die je kunnen helpen voor het afkicken.

 • Erkenning

  Erkenning

  Indien u niet getrouwd bent kunt u bij de burgerlijke stand een erkenning van vaderschap regelen.

 • Foliumzuur

  Foliumzuur

  Het slikken van extra foliumzuur verkleint de kans op een kind met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje of open schedel. Foliumzuur oftewel vitamine B11, is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen. Dat geldt bij uitstek voor de duizenden cellen die de groeiende baby in de baarmoeder in duizelingwekkend tempo aanmaakt, zeker in de cruciale periode dat de wervelkolom van de baby zich vormt. Gaat daarbij iets mis, dan wordt de baby geboren met een open rug of een andere afwijking aan het ruggenmerg of de hersenen. Ook kan een tekort aan foliumzuur meer kans geven op een miskraam, vroeggeboorte of een lager geboortegewicht. 

  Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans hierop tweemaal zo klein is wanneer vrouwen foliumzuur slikken rond de tijd dat ze zwanger worden. Het advies hieromtrent is dan ook om foliumzuur te slikken van 3 maanden voor de zwangerschap (dus zodra je zwanger wilt worden) tot en met de 10e week van de zwangerschap. 

  Slik je nog geen foliumzuur, dan kun hier je ook tijdens de zwangerschap nog mee beginnen! Slik dagelijks een tablet van 0,4 of 0,5 milligram of gebruik een multivitamine zoals Gravitamon, hierin zit ook foliumzuur. De tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. 

  Zie ook: www.strakszwangerworden.nl

   

 • Gewichtstoename

  Gewichtstoename

  Tijdens de zwangerschap kom je in gewicht aan, gemiddeld is dit 10-12 kg. In de onderstaande tabel zie je het advies, passend bij je eigen BMI. De reden dat er verschil gemaakt wordt tussen het aantal kilo’s dat je geadviseerd wordt om aan te komen, ligt in het feit dat je bij ondergewicht reserves aan moet leggen (voor borstvoeding bijvoorbeeld) en deze reserves reeds aanwezig zijn bij vrouwen met een BMI > 25.
  Tijdens de intake berekenen we je BMI, of je kunt klikken op deze link om je BMI nu te berekenen: www.bmi.nl

  BMI Groei tijdens de zwangerschap
   < 18,5 (ondergewicht)  12 - 18 kg
   18,5 - 25 (normaal gewicht)  12 - 16 kg
   25-30 (overgewicht  7 - 12 kg
   30+ (obesitas)  5 -9 kg
 • Haarverven

  Haarverven

  Wetenschappelijk bewijs over het verven van het haar tijdens de zwangerschap is er niet, daarom is ons advies om terughoudend te zijn.

  Hoogstwaarschijnlijk kan het geen kwaad, zeker niet als een haarverf met weinig ammoniak gebruikt wordt, maar we geven liever een te voorzichtig advies in zulke situaties.

  Het haar blonderen adviseren we om in ieder geval niet te doen tijdens de zwangerschap, waterstofperoxide is een zeer schadelijke stof, die door inademen of door de hoofdhuid heen, in de bloedbaan kan komen en zo richting je kind gaat.

 • Hulp bij miskraam

  Hulp bij miskraam

  Hulp bij miskraam

  Bloedverlies in de eerste periode van de zwangerschap komt veel voor (bij 20% van de zwangerschappen) en is altijd verontrustend of je nu voor het eerst zwanger bent of voor een volgende keer zwanger bent. Bel ons gerust. Weet dat in de helft van de zwangerschappen waarin bloedverlies optreedt er geen sprake is van een miskraam. Er zijn verschillende redenen voor vaginaal bloedverlies in een jonge zwangerschap.

  Er kan sprake zijn van een innestelingsbloeding. Wanneer het vruchtje zich in het baarmoederslijmvlies vastzet, kan er een bloeding optreden. Dit gebeurt tussen de vierde en zesde week. Het bloedverlies kan wat later verschijnen en is dan vaak iets bruinig van kleur.
  Soms heb je last van een contactbloeding. Zodra je zwanger bent is de buitenkant van de baarmoedermond extra gevoelig en beter doorbloed. De baarmoedermond kan daardoor sneller bloeden. Dit gebeurt soms na het vrijen, persen op harde ontlasting, lichamelijke belasting, veel hoesten.
  Aambeien kunnen in de zwangerschap ook een oorzaak zijn voor bloedverlies. Maar ook een snijwondje na het scheren dat je misschien niet hebt opgemerkt. En soms is er bloedverlies zonder dat de zwangerschap in gevaar is en is er geen duidelijke reden aan te wijzen.

  Het verloop van een miskraam is bij iedereen anders. Maar over het algemeen begint het met vaginaal bloedverlies dat in hoeveelheid toeneemt. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend (6-12 uur) hevig zijn. Dit kan gepaard gaan met weeënachtige pijn, of hevige menstruatiepijnen. Ook kan iemand stolsels of stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies) verliezen. Het verlies van het vruchtje is niet altijd duidelijk zichtbaar. Nadat het zwangerschapsweefsel is afgestoten zal het bloedverlies en de buikpijn afnemen. Het bloeden na een miskraam stopt meestal binnen tien dagen.

  Door middel van een echoscopisch onderzoek kan vastgesteld worden of de zwangerschap intact is. Soms is het nodig dat deze echo vaginaal gedaan wordt voor betere beeldvorming.
  Vanaf ongeveer 6 weken is het mogelijk om de hartslag te zien van het embryo. Het vaststellen van hartactie maakt de kans op een miskraam een stuk lager, dus dat is gunstig. Maar ondanks een goede echo is een miskraam nog niet uit sluiten. Dit betekent dat de zwangerschap op het moment van de echo intact is, maar dit wil niet zeggen dat het zo blijft. De echo zal enkele weken later worden herhaald.
  Als de zwangerschapsholte groter is dan 15 mm, en/of het embryo langer is dan 5 mm, dan is bij een intacte zwangerschap altijd hartactie te zien. Wanneer de verloskundige/echoscopiste moet vaststellen dat dit niet zo is, dan is er onvermijdelijk sprake van een miskraam.

  Als iemand nog heel pril zwanger is (voor de 6e/7e week), dan kan het zijn dat de verloskundige geen hartactie ziet, omdat het hartje nog moet gaan beginnen met kloppen. Het is dan nog niet vast te stellen of er sprake is van een miskraam of niet. De echo zal dan binnen enkele weken worden herhaald. Wanneer de verloskundige geen zwangerschap kan vaststellen die in de baarmoeder is ingenesteld, bestaat de mogelijkheid van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, EUG genoemd. Een EUG is erg zeldzaam, en het vaststellen ervan is lastig. Wanneer er een vermoeden bestaat op een EUG dan zal je worden doorverwezen naar de gynaecoloog voor nader onderzoek.

  Een miskraam is veelal het verlies van een gewenste zwangerschap. Soms hebben vrouwen vooraf al geen goed gevoel over de zwangerschap, soms komt het nieuws totaal onverwacht. Hoe dan ook, neem tijd voor verwerking, geef je verdriet de ruimte. Praat met mensen in je omgeving Een op de vijf vrouwen krijgt een miskraam en voor vrouwen ouder dan 35 jaar ligt het risico nog wat hoger.. Er zijn veel meer lotgenoten in je eigen omgeving dan je zou denken.

  Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

  De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

  Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

  Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

  Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je een miskraam doormaakt.

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Vertel je andere kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

  En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

  Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je andere kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

  Belangrijk om te weten

  Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je een miskraam doormaakt.

  • Je mag paracetamol gebruiken tegen de buikpijn. Neem altijd twee tabletten per keer. Je mag maximaal 3000 tot 4000 mg. per 24 uur. Dus dat is 3 tot 4 keer twee tabletten van 500 mg.
  • Om infectie tegen te gaan mag je geen gemeenschap hebben zolang het bloedverlies duurt. Gebruik geen tampons, maar gewoon maandverband.
  • Bij bijzonderheden of vragen kan je contact opnemen met de verloskundige.

  Bel altijd in geval van:

  • Ruim bloedverlies, meer dan drie maandverbanden per uur.
  • Klachten zoals duizeligheid, flauwvallen, sterretjes zien in combinatie met ruim bloedverlies.     
  • Wanneer je verhoging krijgt boven 38 graden Celsius.
  • Als de buikpijn ondanks de paracetamol te heftig blijft.
  • Als je weet dat je bloedgroep rhesus negatief is, meld dit dan bij je verloskundige. Soms is het nodig dat je een injectie krijgt met Anti-D.

  Wanneer de diagnose miskraam is gesteld, maar je lichaam geeft geen signalen (bloedverlies/buikpijn) dat het spontaan op gang komt, kan de miskraam in gang gezet worden door het innemen van medicijnen. Hiervoor verwijst de verloskundige je naar een gynaecoloog. Deze manier heeft de voorkeur boven een curettage waarbij de gynaecoloog met behulp van instrumenten de baarmoeder leeg maakt.

  Het bloedverlies na een miskraam kan zo’n 2 weken duren. Meestal word je vier tot zes weken later ongesteld. Als het bloeden na de miskraam langer aanhoudt dan drie weken, of je bent na 8 weken nog niet ongesteld geworden (en je bent niet opnieuw zwanger), kan er misschien wat weefsel in de baarmoeder achter gebleven zijn. Dit kan met een echo worden bekeken. De verloskundige of huisarts verwijst je dan naar de gynaecoloog.

  Er is medisch niets op tegen om na een miskraam direct weer zwanger te worden. Maar veel vrouwen vinden het prettig om in ieder geval één menstruatie af te wachten voordat ze weer zwanger willen worden. Het geeft een bevestiging dat de miskraam compleet was en dat je menstruatie cyclus hersteld is. Denk ook bij een volgende zwangerschap aan het gebruik van foliumzuur. Ben je een roker? Probeer dan te stoppen. Rokende vrouwen maken vaker een miskraam door dan vrouwen die niet roken. Ook het gebruik van alcohol kan het zwanger worden nadelig beïnvloeden.

 • Hulpmiddelen

  Hulpmiddelen

  Voor de bevalling en kraamtijd moet je je bed verhogen tot minimaal 75 cm met behulp van bijvoorbeeld klossen. Het is niet toegestaan om twee matrassen zonder extra versteviging op elkaar te leggen.

  Daarnaast moet er een po/ondersteek in huis komen. Deze hulpmiddelen kun je vanaf de 37e zwangerschapsweek lenen bij de thuiszorg.

 • Jeuk

  Jeuk

  Heb jij vaak jeuk nu je zwanger bent? Je bent niet de enige! Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft er last van. Op je buik, benen, armen: de jeuk kan overal voorkomen. Maar hoe ontstaat die jeuk? En wat kun je ertegen doen?

  Hoe ontstaat de jeuk?
  Jeuk komt het meest voor op de buik, en dat is niet voor niets. Aangezien je buik steeds verder groeit, wordt je huid opgerekt. Het resultaat? Jeuk! Ook andere lichaamsdelen kunnen gaan jeuken. Vaak wordt dit veroorzaakt door het feit dat je als zwangere een betere doorbloeding hebt. Een betere doorbloeding zorgt ervoor dat je het warmer hebt en die warmte zorgt er weer voor dat de jeuk extra aanwezig is.

  Jeuk in het 3e trimester
  In het laatste trimester van je zwangerschap verergert de jeuk soms. Dit komt doordat je hormoonbalans tijdens je zwangerschap anders is, waardoor er stuwing van gal in de galwegen kan ontstaan. Dit klinkt enger dan het is: het betekent alleen dat er door die stuwing jeuk ontstaat. Breidt de jeuk zich uit naar je handpalmen en/of voetzolen (sommige vrouwen hebben zelfs jeuk aan oogleden en tong), neem dan contact met ons op.

  Hoe kan ik de jeuk verminderen?
  Het is logisch dat je soms gek wordt van de jeuk en denkt: ‘Ik krab net zo lang tot het ophoudt met jeuken!’. Maar dat is echt niet de beste oplossing. Hoe verminder je dan de jeuk? Wij hebben een paar do’s en don’ts voor je!

  Do’s

  Kleed je niet te warm aan, want dit kan de jeuk verergeren.
  Je kan de jeuk verlichten door mentholgel of -poeder op je huid te smeren.
  Een droge huid jeukt sneller, dus houd je huid vettig door goed te blijven smeren!
  Leg koude kompressen op je huid.
  Draag voornamelijk katoenen kleding.
  Zorg voor kortgeknipte nagels. Je wilt je huid tenslotte niet openkrabben.
  Was je kleren met een pH-neutraal wasmiddel.

   

  Don’ts

  Krab je huid niet kapot!
  Zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet te hoog is.
  Douche niet te warm.
 • Kattenbak en tuinieren

  Kattenbak en tuinieren

  Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk om handschoenen te dragen. In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

 • Kindsbewegingen

  Kindsbewegingen

  De meeste zwangere vrouwen voelen hun baby voor het eerst tussen de 17de en 22ste week. Het voelt als vlindertjes in je buik, een plopje, iets wat voorbij schiet... Elke vrouw ervaart deze eerste keer heel anders. Het is één van die mooie momenten van het zwanger zijn.

  Vanaf 30 weken is het belangrijk dat je je kind elke dag voelt. Het is lastig om aan te geven hoe vaak je je kind per dag moet voelen; het ene kind lijkt de hele dag door te bewegen terwijl een ander kind veel rustiger is.

  Neem in ieder geval even contact met ons op als je je zorgen maakt.

 • Kinkhoest

  Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

  Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen.
  Lees verder

  Bron RIVM

  Hoe werkt een inenting?

  kinkhoest inenting

 • Kraampakket

  Kraampakket

  In het kraampakket zitten alle noodzakelijke dingen die gebruikt worden voor, tijdens en na de bevalling. Het pakket kost ongeveer 20 à 25 euro. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kan het zijn dat je recht hebt op een gratis kraampakket. Informeer zelf even bij je zorgverzekeraar. 

  Wat moet er zeker in zitten?

  1 matrasbeschermer. Dit bedzeiltje beschermt je matras wanneer je vliezen breken en tijdens de bevalling natuurlijk. Leg deze ongeveer 3 à 4 weken voor de uitgerekende datum op je matras.
  10 onderleggers. Deze worden gebruikt om je matras te beschermen tijdens de bevalling. Ook kan de verloskundige ze gebruiken als ze je vliezen breekt.
  1 kraammatras. Deze is iets dikker dan de gewone onderleggers en dus extra absorberend. Het wordt ook gebruikt tijdens de bevalling.
  2 pakken kraamverband. Gewoon maandverband volstaat meestal niet tijdens de eerste dagen na de bevalling om het bloedverlies op te vangen. Kraamverbanden zijn iets dikker en ook langer zodat ze meer kunnen absorberen.
  10 steriele gaaskompressen van 10x10cm. Het kan zijn dat er na de bevalling moet worden gehecht, de verloskundige gebruikt ze tijdens het hechten.
  1 (of 2) navelklemmen. Na de geboorte wordt er een navelklem op de navelstreng gezet, zodat de navelstreng kan worden doorgeknipt.
  1 pak verbandwatten. Om bijv. de oogjes van de baby uit te wassen als deze ontstoken zijn.
  1 flesje alcohol. Om de thermometer te kunnen ontsmetten.
  2 doosjes steriele wondkompressen van 8,5x5cm. Deze worden door de kraamverzorgster gebruikt om het navelstompje mee in te pakken.
  1 rol luiertape. Wordt door sommige kraamverzorgsters gebruikt om het navelbandje te fixeren.
  1 desinfecterende zeep. Zodat de verloskundige en de kraamverzorgster hun handen goed kunnen wassen, om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden.
 • Kraamzorg

  Kraamzorg

  Kraamzorg vinden wij noodzakelijk tijdens een thuisbevalling en in de kraamtijd. Geef bij je zorgverzekeraar tijdig aan dat je zwanger bent en kraamzorg wenst te krijgen. In de regio zijn verschillende kraamzorgorganisaties actief. Wij hebben ervoor gekozen om de samenwerking met kraamcentrum de Eilanden en DAT te intensiveren omdat dit betere zorg oplevert en om het simpele feit dat het onmogelijk is om met alle kraamcentra een vruchtbare werkrelatie te onderhouden.

  Van beide kraamcentra hebben zich ongeveer 20 tot 30 kraamverzorgenden opgegeven voor ons “Team de Linde”. Deze enthousiaste kraamverzorgenden worden ingezet bij cliënten van onze praktijk, zodat wij meer met dezelfde kraamverzorgenden samenwerken. Dit bevordert de samenwerking en de communicatie enorm waardoor we de zorg goed kunnen af stemmen. Bovendien organiseren wij nascholingen voor deze kraamverzorgenden en ontmoeten wij elkaar tijdens informele avonden. Natuurlijk ben je vrij in de keuze voor een kraamcentrum, maar de korte lijnen die we binnen Team de Linde hebben, zijn erg prettig voor zowel cliënte, kraamverzorgende en verloskundige.

 • Medicijn gebruik tijdens de zwangerschap

  Medicijn gebruik tijdens de zwangerschap

  Als je zwanger bent dan komen de meeste medicijnen via de placenta ook bij je kindje. Dit geldt voor geneesmiddelen die je via de mond inneemt (tabletten, capsules, drankjes) maar óók voor andere toedieningsvormen zoals crèmes, oogdruppels, zetpillen en neusspray. Want op welke manier de bestanddelen je lichaam ook binnenkomen, ze komen allemaal eerst in jouw bloed terecht en uiteindelijk ook in het bloed van de nog ongeboren baby.

  Drie groepen medicijnen
  Van sommige geneesmiddelen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren vruchtje; zo kunnen ze afwijkingen bij het kindje veroorzaken of de bevalling vervroegd op gang doen komen. Deze middelen moet je als zwangere vrouw dus altijd proberen te vermijden. Aan de andere kant zijn er ook medicijnen die al heel lang verkrijgbaar zijn, heel veel gebruikt zijn door zwangere vrouwen en nooit problemen veroorzaakt hebben. Deze medicijnen worden als veilig beschouwd en kunnen dus -mits met mate! - gebruikt worden door zwangere vrouwen. Van de meeste geneesmiddelen weet men echter (nog) niet precies wat de risico’s zijn, dat is bijvoorbeeld het geval bij de nieuwere medicijnen of middelen waarnaar relatief weinig onderzoek is verricht. Ze worden alleen door een arts voorgeschreven als er geen andere opties zijn. Soms is het namelijk nodig een bepaald medicijn tóch te gebruiken omdat het niet nemen ervan nog veel schadelijker is. In dergelijke gevallen zal de arts dus een afweging maken tussen de voor- en de nadelen. Hoe deze afweging uitvalt is per persoon en per situatie verschillend.

  Overleg van tevoren met deskundige
  Omdat verreweg de meeste medicijnen in de groepen “nog onvoldoende bekend over de risico’s” en “kan schadelijk zijn” vallen, is het heel belangrijk altijd met een deskundige (arts, apotheker, verloskundige) te overleggen vóórdat je medicijnen wilt gaan gebruiken. En deze boodschap geldt niet alleen voor medicijnen die je alleen met een doktersrecept kunt krijgen bij de apotheek, maar óók voor geneesmiddelen, vitamines, voedingssupplementen, homeopathische middelen enzovoorts die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist en supermarkt. Dergelijke zogenaamde zelfzorgmiddelen zijn namelijk zeker NIET per definitie veilig!!!

  Medicijnen en borstvoeding
  Als je eenmaal bevallen bent is het zaak om alert te blijven zo lang je borstvoeding geeft. Je kindje krijgt een deel van de stofjes die jij in je bloed hebt namelijk ook binnen via de moedermelk en dat kan schadelijk zijn. Neem ook dan dus niet zomaar medicijnen.

  Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het een goed idee om dit direct even te melden bij de apotheek. Als je hier dan komt voor medicijnen of zelfzorgmiddelen dan weten ze hier dat ze moeten controleren of je de medicijnen veilig kunt gebruiken. En ook als je bij een arts, tandarts, fysiotherapeut of een andere zorgverlener komt dan is het goed om uitleg te geven over je situatie zodat ook zij hier rekening mee kunnen houden bij de behandeling.

  Tenslotte: gebruik je medicijnen en wil je graag zwanger worden? Bespreek dit dan tijdig met je behandelend arts. Soms is het namelijk verstandig te stoppen of over te gaan op een ander middel al vóórdat je zwanger wordt. Stop echter niet op eigen houtje, doe dit altijd in overleg!

  Paracetamol
  Opnieuw constateren onderzoekers, van University of Bristol, een verband tussen het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap en een iets verhoogd risico op latere gedragsproblemen van het kind. Maar ook in dit onderzoek blijven er vragen en zijn er zwakke punten.

  Tot er een mogelijke biologische verklaring is, is het advies aan de zwangere vrouw dat zij er niet van uit kan gaan dat een medicijn 'onschuldig' is. Dat je alleen medicijnen gebruikt als het echt nodig is. Bij sommige (milde) pijnklachten, zoals spierpijn en hoofdpijn, kan een zwangere vrouw ook eerst niet-medicamenteuze methoden proberen: rust nemen/slapen/vroeg naar bed, massage, (buiten) bewegen, ontspannen, een douche of bad nemen of afleiding zoeken.

 • Navelstrengomstrengeling

  Navelstrengomstrengeling

  Er doen zich veel wilde verhalen voor rondom het verschijnsel navelstrengomstrengeling. Een duidelijke uitleg van dit lange en ingewikkelde woord is hier dan ook op zijn plek. De navelstreng is in de laatste 3 maanden van de zwangerschap ongeveer 50 cm lang. Variaties bestaan natuurlijk; van zeer kort (10-15 cm) tot zeer lang (100 cm). Het is een mooie, gekrulde kabel van 3 grote vaten (2 slagaders en 1 ader) omgeven door een zeer stevige maar toch flexibele gelei (gelei van Wharton). De 2 slagaders voeren het bloed van het kind naar de placenta en de ader voert het zuurstofrijke bloed van de placenta naar het kind. Inderdaad het zuurstofrijke bloed stroomt via een ader door de navelstreng. Uit dit zuurstofrijke bloed haalt het kind alle zuurstof die het nodig heeft. Het kind ademt niet; sterker nog! De longen van het kind zijn nog niet ontplooid en staan vol vruchtwater!

  Het ongeboren kind maakt met zijn middenrif en borstkas wel adembewegingen (vaak te zien tijdens de 20 weken echo), maar dit zijn dus 'oefeningen'. De lus van de navelstreng die vaak om de nek van het kind terecht komt door de vele bewegingen die het kind tijdens de zwangerschap maakt, geeft dus geen enkele belemmering van de luchtwegen. De luchtwegen zijn nog niet in bedrijf! Met andere woorden: een ongeboren kind kan NIET stikken! Als zich tijdens de zwangerschap/bevalling een complicatie voordoet waarbij het kind te maken krijgt met een zuurstoftekort dan wordt dit veroorzaakt door een verslechterende zuurstofvoorziening door de placenta of een verslechterd transport van zuurstof door de navelstreng. Het maakt echter niet uit of de lengte van de navelstreng gebruikt is omdat de streng in een lus rond het rompje en nog eens rond het been is geslingerd of dat de lus 2 keer om het nekje zit. In beide gevallen kan de streng tijdens een wee onder spanning komen waardoor er tijdelijk minder bloed door heen komt. Na de wee herstelt de bloed-
  doorstroming zich en kan het kind zich ook herstellen.navelstreng 2

  Een gezonde baby kan een normale bevalling prima aan en er is dan ook geen reden om een omstrengeling als een complicatie te beschouwen.Bij de geboorte van het hoofdje voelt/kijkt de verloskundige altijd even of er een lus om het nekje ligt en zal deze proberen af te halen. Dit doet ze om te voorkomen dat de navelstreng tijdens de geboorte van de rest van het lijfje zou scheuren. Vijftig cm is best lang maar een lus om een nekje neemt al gauw 10 cm in beslag en als de streng net iets korter is, dan zou de navelstreng door het verder ontwikkelen van het kind kunnen scheuren. Op zich is dat niet zo’n probleem, het kind wordt geboren en je kunt meteen een klem op de navelstreng plaatsen, maar het geeft toch wat onnodig bloedverlies. Direct na de geboorte (met of zonder omstrengeling) begint de baby te huilen. Voor de eerste keer ontplooien de longen zich en vullen zich met lucht. Een bijzonder moment!

 • Roken en zwangerschap

  Roken en zwangerschap

  Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving heeft een nadelige invloed op de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind, waardoor een groeivertraging kan optreden. Een te laag geboortegewicht vergroot de kans op ziekten in het latere leven (onder andere hart en vaatziekten en suikerziekte).

  Tijdens de zwangerschap zullen wij rookgewoonten bespreken en begeleiden we je in het stoppen met roken. Zie voor meer informatie over zwangerschap en rokenwww.stivoro.nl.

 • Sauna

  Sauna

  Of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig de eerste maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. Pas in een sauna altijd op dat je niet bevangen raakt door de hitte. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door zonnen. Pas daarom goed op in de zon en smeer altijd goed met zonnebrandcrème.

 • Sex

  Sex

  De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken.

 • Sporten

  Sporten

  Sporten tijdens de zwangerschap is goed, mits je geen lichamelijke klachten hebt. Geadviseerd wordt om aan cardiotraining te doen (fietsen, joggen, zwemmen e.d.). Intervalsporten, sporten met veel onverwachte bewegingen of sporten waarbij een hoge hartslag gehaald wordt, worden afgeraden (spinning, tennis, sprint). Vrouwen die tijdens de zwangerschap sporten, bevallen vlotter, herstellen sneller en zijn vaak fitter tijdens de zwangerschap. Overleg eventueel met de sportinstructeur over een aangepast schema.

 • Tepelkloven

  Tepelkloven

  Tijdens het geven van borstvoeding kunnen tepelkloven ontstaan. Dit is niet normaal en gekeken zal moeten worden waardoor deze ontstaan. Als dat bekend is, kan de oorzaak aangepakt worden en zal borstvoeding geven een stuk prettiger worden!

  Oorzaken liggen vaak in verkeerd aanleggen, een te korte tongriem of te lange voedingen (sabbelen), waardoor de tepels te zwaar belast worden.

  Bij tepelkloven kunnen jullie altijd contact opnemen met Ria Wiertz, onze assistente én lactatiekundige, voor advies en ondersteuning bij borstvoeding. Ria is tijdens onze telefonische spreekuren te bereiken op 0181-613434 en tevens 7 dagen per week op 06-15870016.

 • Voeding

  Voeding

  Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet: veel groenten, fruit, volkoren producten, vis/vlees, zuivel en drink voldoende water. Er zijn een aantal aandachtspunten.

  Was rauwe groenten goed en eet geen rauw vlees. Deze kunnen immers besmet zijn met een parasiet genaamd toxoplasma gondii (veroorzaakt de "kattenziekte"). Deze parasiet leeft in de darmen van (vooral jonge) katten en wordt via de ontlasting uitgescheiden. Daarom is enige voorzichtigheid geboden met het eten van ongewassen groenten en rauw vlees. Ook is het verstandig om in de tuin te werken met handschoenen aan, handen goed te wassen en zandbakken af te dekken. Voor een volwassene is een toxoplasmose-infectie niet ernstig. Wie de ziekte eenmaal heeft doorgemaakt, heeft antistoffen aangemaakt en is daardoor beschermd. De meeste mensen zijn immuun, waardoor een infectie tijdens de zwangerschap dan ook geen kwaad kan voor de ongeboren baby. Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap voor het eerst toxoplasmose krijgt, bestaat echter de kans dat de baby ook besmet wordt. De baby kan er aangeboren afwijkingen aan overhouden, zoals aantasting van de hersenen of van het oog. Daarom is het raadzaam bovenstaande adviezen in acht te nemen. Let erop dat rauw vlees niet in aanraking komt met andere voedingsmiddelen. Houd het aanrecht goed schoon en gebruik bij voorkeur liefst een afzonderlijke vleesplank.

  Gebruik weinig lever en leverproducten. In leverproducten zit veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Je krijgt niet te veel vitamine A binnen als je lever en leverproducten vermijdt. Een enkele keer leversmeerworst of leverpaté kan wel. Neem dan maximaal een boterham met dit beleg op een dag.

  In rauwe melk en zachte kaas van rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten. De kans op besmetting is niet groot, maar kan een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken. Listeria gaat dood als je producten goed verhit. Welke kazen mogen wel

  In rauwe eieren kan Salmonella zitten. Hier kun je flink ziek van worden als je zwanger bent. Bak daarom eieren met kapotte dooier aan 2 kanten of kook ze hard.

  Het advies is om 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal 1 keer vette vis (geen roofvissen zoals tonijn). In gerookte kant-en-klare vis uit de koeling en rauwe schaal– en schelpdieren kan de bacterie Listeria zitten. De kans op besmetting is niet groot, maar kan een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken. Listeria gaat dood als je vis goed verhit. Sommige vis kun je beter niet of beperkt eten omdat er grotere hoeveelheden dioxines of zware metalen in kunnen zitten.

 • Vruchtwater

  Vruchtwater

  Vruchtwater geeft de groeiende foetus de mogelijkheid om onbelemmerd te bewegen. Dat is goed voor zijn spierontwikkeling en coordinatie.

  Vruchtwater bevat een belangrijk stofje dat zorg voor de longrijping. Hierdoor kan een voldragen baby die net geboren is en zijn eerste hap lucht neemt, zijn longen ontplooien en zuurstof opnemen.

  Vruchtwater zorgt ook voor de demping van druk van buiten af. Het is daardoor geen enkel probleem als je je buik en keer stoot of een duw krijgt. Al met al is vruchtwater van groot belang voor je kind.

 • Zonnen

  Zonnen

  Eventjes zonnen als zwangere kan best, maar smeer je goed in, bescherm je buik en zet een hoed op. De huid van je (dikke) buik verbrandt sneller en je kunt in je gezicht het zogenaamde zwangerschapsmasker krijgen. Mogelijk kun je ook minder goed tegen de warmte. Ons advies is om vooral in de schaduw te blijven, minimaal met factor 30 te smeren en een hoed te dragen, drink daarbij voldoende. Indien je je niet prettig voelt, ga naar binnen en koel eventueel af met een lauwe douche.

 • Zwangerschapsverklaring

  Zwangerschapsverklaring

  Je werkgever kan vragen om een zwangerschapsverklaring om je verlof te regelen. Deze verklaring kun je tijdens je controle bij ons vragen en zullen we voor je uitprinten.

  Vanaf de 16de week in de zwangerschap wordt een zwangerschapsverklaring afgegeven.

 • Zwemmen

  Zwemmen

  De zwangerschap vergt mogelijk veel van je lijf, toch willen veel vrouwen zwemmen tijdens de zwangerschap. En dat snappen we; het is prettig en goed om óók als zwangere te sporten! In het water ben je gewichtsloos, waardoor de buik geen gewicht uitoefent en bewegen dus prettiger zal zijn. In principe mag je de hele zwangerschap zwemmen, behalve bij gebroken vliezen of bloedverlies. Start met een warming-up en eindig met een cooling down. Als je merkt dat het zwemmen te zwaar is, stop dan en forceer niks. Stap rustig uit het water, soms is je bloeddruk laag en kun je je flink duizelig voelen.

  Twijfel je of je mag zwemmen? Bel ons gerust, om jouw specifieke situatie te bespreken.

 • 1