WAT TE REGELEN

Erkening van de baby

Ben je niet getrouwd, regel dan tijdens je zwangerschap de erkenning van de ongeboren baby (ook bij het 2e of volgende kind!). Dit geldt ook wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt! Informatie hierover is te krijgen bij de burgerlijke stand. Van het gemeentehuis krijg je informatie over de voogdij van het kind.

Hulpmiddelen

Voor de bevalling en kraamtijd moet je je bed verhogen tot minimaal 75 cm met behulp van bijvoorbeeld klossen. Het is niet toegestaan om twee matrassen zonder extra versteviging op elkaar te leggen, dit is niet praktisch tijdens de bevalling. 

Daarnaast moet er een po/ondersteek in huis komen. Deze hulpmiddelen kun je vanaf de 37e zwangerschapsweek lenen bij de thuiszorg.

Inschrijven poliklinische bevalling

Als je poliklinisch wilt bevallen dan is het aan te raden om je in het ziekenhuis van jou voorkeur in te schrijven.

Maasstad Ziekenhuis reserveren

Ikazia Ziekenhuis reserveren

Kraampakket

Afhankelijk van je aanvullende verzekering krijg je via je zorgverzekeraar een kraampakket thuisgestuurd in de 7e of 8e maand van je zwangerschap. Krijg je dit pakket niet via je verzekeraar dan moet je de benodigdheden zelf aanschaffen (via het kraambureau krijg je een lijst) of haal een kant-en-klaar pakket bij apotheek of thuiszorgwinkel.

Kraamzorg

Kraamzorg vinden wij noodzakelijk tijdens een thuisbevalling en in de kraamtijd. Geef bij je zorgverzekeraar tijdig aan dat je zwanger bent en kraamzorg wenst te krijgen. In de regio zijn verschillende kraamzorgorganisaties.
In de kraamtijd werken wij samen met “onze eigen” kraamverzorgenden van kraamcentrum DAT en kraamcentrum de Eilanden. Van beide kraamcentra hebben zich ongeveer 20 tot 30 kraamverzorgenden opgegeven voor Team de Linde.

  kraamzorg dat kraamzorg de eilanden  

 

Moeders voor Moeders

moeders voor moeders 01Meedoen met “Moeders voor Moeders” kan al zodra je weet dat je zwanger bent. Wij vragen meestal of je er al aan gedacht hebt als je ons belt voor de eerste afspraak. Wij geven het aan de informatrice van Moeders voor Moeders door als je mee wilt doen.

Wist je dat in Nederland 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Moeders voor Moeders wil deze wensouders graag helpen. Hiervoor zamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Nog geen 11 weken zwanger? Jouw geluk kun je delen. Vrijblijvend kun je informatie opvragen via www.moedersvoormoeders.nl of 088-2780000

Zwangerschapscursus

Het volgen van een cursus is niet verplicht, wel heel leuk en bij een eerste kindje ook sterk aan te raden. Meld je tijdig aan voor een cursus. Wij geven in samenwerking met Ria Wiertz, lactatiekundige, een voorlichtingsavond over borstvoeding en een zwangerschapcursus genaamd “bevallen kan anders”. Beide cursussen worden op de praktijk gegeven. Informatie hierover staat op deze site of is in de praktijk aanwezig.

Zwangerschapsverklaring

Je werkgever kan vragen om een zwangerschapsverklaring om je verlof te regelen. Deze verklaring kun je tijdens je controle bij ons vragen en zullen we voor je uitpinten.

Vanaf de 16de week in de zwangerschap wordt een zwangerschapsverklaring afgegeven.